Επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα και του υφ. Ανάπτυξης Χ. Δήμα

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας μαζί με τον δ/ντη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καθηγητή Εμμανουήλ Πλειώνη επισκέφθηκαν την Δευτέρα 11 Μαΐου 2020 το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου.

Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναβαθμίζεται άμεσα το τηλεσκόπειο του Αστεροσκοπείου ενώ προγραμματίζεται και η κατασκευή νέου κτηρίου με πλανητάριο και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου έκτασης 80 στρεμμάτων. Στόχος είναι το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου να αναβαθμιστεί, να γίνει ένας χώρος επισκέψιμος από σχολεία και να εξελιχθεί σε ένα «εκπαιδευτήριο για τη νεολαία της Περιφέρειας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κ. Νίκας.

Ο Χρίστος Δήμας στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ανέφερε: «Μπορεί ένα μικρό χωριό να έχει ουσιαστικό παγκόσμιο επιστημονικό αντίκτυπο; Πως συνδέεται το Κρυονέρι Κορινθίας με την Σελήνη; Και όμως, για όσους δεν γνωρίζουν το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου διαθέτει ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 1.2 m και είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα τηλεσκόπια της χώρας. Σε ένα από τα ερευνητικά προγράμματα που συμμετέχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αναλύει προσκρούσεις μετεωριτών στην Σελήνη, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο. Με τον Πρόεδρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών Καθηγητή Μανώλη Πλειώνη, τον Διευθυντή κ. Βασιλάκο και τον Ερευνητή κ. Λιάκο επισκεφτήκαμε σήμερα το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου μαζί με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τους Αντιπεριφερειάρχες Αναστάσιο Γκιολή , Χάρη Βυτινιώτη και Αθηνά Κόρκα και τον Δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο, τους Αντιδημάρχους Γιώργο Τσολάκο, Παναγιώτη Φιακά, Νίκο Τσιόγκα, Δημήτρη Ζάρκο και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Κώστα Ραυτόπουλο. Με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου προχωράμε στην ουσιαστική αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου σε υποδομές αλλά και στο τηλεσκόπιο, επενδύοντας έμπρακτα στην έρευνα και την επιστήμη στον τόπο μας».

Share this post