ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ και HELLAS SAT.

HELLAS_SAT_01_09_2023_a

Αθήνα 1η Σεπτεμβρίου – Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Hellas Sat στον τομέα των δορυφορικών οπτικών τηλεπικοινωνιών με χρήση ακτίνων laser.
Χθες Πέμπτη 31/08/2023, στο ιστορικό κτήριο Σίνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA) στo Θησείο, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας εξαιρετικής σημασίας μεταξύ του EAA και της HELLAS SAT.
Αντικείμενο και σκοπός του μνημονίου είναι η συνεργασία του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του ΕΑΑ με τον Ανάδοχο του Ελληνικού Δημοσίου (δυνάμει του ν. 4506/2017) και Εθνικό Δορυφορικό Πάροχο στον τομέα των νέων τεχνολογιών και ειδικότερα των οπτικών και κβαντικών επικοινωνιών. Απώτερος στόχος είναι η πραγματοποίηση δοκιμαστικών ζεύξεων μέσω των τηλεσκοπίων «Αρίσταρχος» και Κρυονερίου, για την παροχή μετρήσεων που θα συμβάλλουν στο σχεδιασμό μελλοντικών συστημάτων για οπτικές/κβαντικές επικοινωνίες τα οποία και θα ενεργοποιηθούν σε μελλοντικό δορυφόρο τον οποίο σχεδιάζει η Hellas Sat.
Την εκδήλωση υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας άνοιξε ο Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΑΑ, Καθ. Μανώλης Πλειώνης, ο οποίος παρουσίασε τους αναπτυξιακούς και στρατηγικούς στόχους του ΕΑΑ, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ), Καθ. Κωνσταντίνος Καράντζαλος και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Καθ. Αθανάσιος Κυριαζής.
Ο Διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ, Δρ. Σπύρος Βασιλάκος, παρουσίασε τις δράσεις του Ινστιτούτου στο πλαίσιο των προγραμμάτων Scylight, HellasQCΙ και GR-SST/Κρυονέρι, που έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με την ESA και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω της ΓΓΤΤ και ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLAS SAT, κ. Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, παρουσίασε την 20ετή επιτυχή πορεία της εταιρείας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο καθώς και τη μελλοντική στρατηγική της η οποία συνίσταται στην ανάπτυξη νέων δορυφορικών συστημάτων και υπηρεσιών δια της χρήσεως νέων τεχνολογιών (οπτικών/κβαντικών κ.α.).
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν στελέχη του ΕΑΑ.

Share this post