Παρουσίαση της συμμετοχής του ΙΑΑΔΕΤ στο πρόγραμμα PSYCHE της NASA στο δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ.

ERT_23_12_2023

Τον Ιούλιο του 1897 ο Ιταλός φυσικός Γουλιέλμο Μαρκόνι δημιούργησε έναν ασύρματο σταθμό στη Λα Σπέτσια της Ιταλίας για την ιταλική κυβέρνηση και στις 27 Μαρτίου 1899 εξέπεμψε για πρώτη φορά σήματα πάνω από τη Μάγχη, από το Βιμερό της Γαλλίας ως το φάρο του Νότιου Φόρλαντ στην Αγγλία. Το ίδιο καλοκαίρι τα σήματά του ταξίδευαν σε απόσταση άνω των 100 χιλιομέτρων, στέλνοντας μηνύματα σε πολεμικά πλοία που έκαναν γυμνάσια.
Τα ραδιοσήματα του Μαρκόνι κατάφεραν να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά και η επικοινωνία μεταξύ τους έγινε εφικτή σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Με την πάροδο των χρόνων, η επικοινωνία εξελίχθηκε ραγδαία και τώρα βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας επιστημονικής επανάστασης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών με την αντικατάσταση της παρούσας τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών μέσω μικροκυμάτων/ραδιοκυμάτων από φωτεινά σήματα laser, καθώς τα σήματα αυτά καθιστούν την επικοινωνία πολύ πιο γρήγορη, μεγαλύτερης εμβέλειας και πολύ πιο ασφαλή από τον κίνδυνο υποκλοπών.
Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) πρωτοστατεί στο νέο αυτό επιστημονικό και τεχνολογικό άλμα, καθώς τα δύο τηλεσκόπια του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ από την Πελοπόννησο (στον Χελμό και στο Κρυονέρι) είναι τα μοναδικά που επιλέχθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), για να συμμετάσχουν στην εμβληματική αποστολή σχετικά με την πρωτοποριακή επικοινωνιακή «γέφυρα», μήκους 300 εκατ. χιλιομέτρων, στο πλαίσιο της αποστολής «Psyche» της NASA!
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επιτελώντας το σκοπό του ως ανεξάρτητου ερευνητικού ιδρύματος, μέρους του Εθνικού Ερευνητικού Οικοσυστήματος, συμμετέχει ως πρωταγωνιστής στη μάχη της παγκόσμιας κοινότητας για τεχνολογικά άλματα που θα φέρουν την γνώση κοντά στην ανθρώπινη καθημερινότητα, μέσω της παροχής πολύ πιο γρήγορων, σταθερών και ασφαλών τηλεπικοινωνιών.
Δείτε εδώ τη σχετική συνέντευξη του Διευθυντή του ΙΑΑΔΕΤ, Δρ. Σπύρου Βασιλάκου, στην ΕΡΤ.

Share this post

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept