Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση των απαραίτητων εργασιών αναφορικά με τη συμμετοχή του ΙΑΑΔΕΤ στην εμβληματική αποστολή της NASA “ΨΥΧΗ” (Psyche), ένα μοναδικό εγχείρημα στο οποίο η Ελλάδα, μέσω του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πρωτοπορεί.

Psyche_18_09_2024

Στις 15 Σεπτεμβρίου έφτασε στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου ο αρχικός εξοπλισμός προερχόμενος από τις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στην Ολλανδία. Η ερευνητική ομάδα τηλεσκοπίων του ΙΑΑΔΕΤ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υποστήριξης Ερευνών (ΔΥΕ) τοποθέτησε τον εξοπλισμό στην προκαθορισμένη του θέση.
Στόχος είναι η επιτάχυνση των εργασιών και ο συντονισμός των ενεργειών μεταξύ ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και ESA ώστε τον Οκτώβριο να γίνει η εγκατάσταση του λέιζερ και τον Νοέμβριο να γίνει το πρώτο πείραμα με τον δορυφόρο AlphaSAT στα 37.000Km ύψος. Αυτή η προεργασία είναι απαραίτητη για τον έλεγχο όλης της διάταξης πριν γίνει η απόπειρα σύνδεσης με το διαστημόπλοιο ''Ψυχή'' στην απίστευτη απόσταση των 300.000.000Κm.
Την ίδια μέρα τις εγκαταστάσεις στο Κρυονέρι επισκέφθηκαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δημήτριος Πτωχός, ο Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα Κορίνθου κ. Αναστάσιος Γκιολής και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Γιώργος Σπίνος ενώ από μεριάς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών παραβρέθηκαν ο Διευθυντής ΙΑΑΔΕΤ και Αντιπρόεδρος του ΔΣ/ΕΑΑ, Δρ. Σπύρος Βασιλάκος, ο υπεύθυνος Κρυονερίου Δρ. Μανώλης Ξυλούρης και ο προϊστάμενος της ΔΥΕ, Δρ. Θανάσης Μαρούσης. Αρχικά ο κος Βασιλάκος ενημέρωσε τον κ. Πτωχό για τη συμμετοχή του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ στην αποστολή “ΨΥΧΗ” και του παρουσίασε το πλάνο της διοίκησης του ΕΑΑ για τη μετατροπή της υποδομής στον μεγαλύτερο διαστημικό κόμβο στην Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο. Ο Περιφερειάρχης δήλωσε ενθουσιασμένος για τις επιτυχίες του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου και επαναβεβαίωσε ότι το έργο της αναδιάταξης των κτιριακών υποδομών αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια και ζήτησε να συντονιστούν όλοι όσοι εμπλέκονται ώστε το έργο να προχωρήσει άμεσα.
Psyche_18_09_2024 Psyche_18_09_2024_b

Share this post